TTL Project 2024

TTL 2024

Voor 2024 hebben we met de trainers een klein jaartraject uitgeschreven. Deelname is volledig vrijblijvend en je kiest zelf wat je wel en niet leuk vindt om mee te doen.

Dit traject volgt de jaarplanning binnen de wekelijkse trainingen en zo zijn de deelnemers/leden ook op de hoogte van hoe de verschillende trainingsfasen doorheen het jaar verlopen.

Als eerste hoogtepunt hebben we onze eigen ILumen 111. Toppunt twee is de triatlon in Almere (Nederland) waar tevens een aanvullend maatschappelijk project loopt t.v.v. zorginstelling ter Heide o.l.v. Erwin & Sigrun.

Januari

‘Profiling’ >>> Wat zijn je doelen, targets, werkpunten?

Niet iedereen heeft dezelfde ambities, niet iedereen is even fanatiek. Leuk om dit even in kaart te brengen zodat de trainingen nog beter aansluiten op je persoonlijke voorkeuren.

Je ontvangt hiervoor een aparte mail.

Februari

04/02: Midwinterjogging Kiewit – alle info 

Een ideaal moment om eens te lichaam wakker te schudden na al die maanden van basistraining. Je opteert best voor de 5km. Speed boven volume ;-) En dit is een ideale motivator voor de koude wintermaanden door te komen.

Maart

Zaterdag 9 maart: Zwemloop Kinrooi – alle info 

Een eerste multisport testje. Hoe gaat het zwemmen onder ‘druk’ en hoe reageren je benen nadien op de loopproef? Test het eens uit in deze ideale startrace … het zwemmen en het lopen verlopen in aparte onderdelen.

Het leuke aan dit event is dat zowel kids, jeugd en volwassenen op eenzelfde locatie kunnen deelnemen. #samenhorigheid

April

Basistraining – Sommigen gaan op trainingsstage, anderen blijven liever in eigen streek. Deze periode is het perfecte moment om nog de laatste conditionele bouwstenen bij te schaven. Laten we hopen dat de weergoden ons een beetje goed gezind zijn en dat we de zonnebril weer uit de kast mogen halen.

Mei

Zondag 19 mei: ILumen111

Onze eigen toporganisatie op en rond het Albertkanaal in Eigenbilzen. Er is zowel een sprinttriatlon als een 111-afstand. Een ideale gelegenheid om het open-water zwemmen weer op te nemen en te kijken hoe de wissels , de wedstrijdvoeding, de wedstrijduitrusting, … het allemaal doet voor 2024.

Juni

Basistraining – De studenten duiken nog eens diep in de boeken en de werkende mens kan nu eens een eerste evaluatie opmaken. Ben ik op het juiste pad om mijn doelen te realiseren? Moet ik nog een paar werkpuntjes afvinken? Deze periode is ideaal om je topfit te krijgen voor de echte zomer. Train specifiek en verstandig.

Juli

Triatlon Kinrooi – Begin juli organiseert men hier een kwart/sprint/jeugd-triatlon.

De zomer kan nu echt beginnen. Het triatlonseizoen zit nu in zijn topmaanden. Werk iedere wedstrijd met veel plezier af en dan zul je ook je beste prestaties neerzetten. Leer uit hetgeen je ontdekt hebt in de wintertrainingen en in de voorbereidingswedstrijden. Adapt, want als je altijd maar hetzelfde doet, dan krijg je ook steeds hetzelfde resultaat … 

Augustus

Zondag 11 augustus: Triatlon Lommel – Kwart/sprint/jeugd – Hier alle info 

Deze sfeervolle stadstriatlon is een echte klassieker in onze provincie. Er doen elk jaar een hoop locals mee en dat maakt deze triatlon ook erg toegankelijk. Het publiek is vaak talrijk aanwezig en ze moedigen iedereen even enthousiast aan. Ook hier zijn er verschillende afstanden en kan iedereen wel ergens van start gaan. 

September

14 september: Triatlon Almere – Halve/Kwart/sprint/jeugd – Alle info

Het project dat Erwin op de kaart zetten ter steun voor zorginstelling Ter Heide.

Meer info volgt. Het leuke van dit project is dat iedereen kan deelnemen. Er zijn verschillende afstanden en je kunt zelfs in teams deelnemen. Dus trommel je vrienden en familie maar op … ook zij mogen de sportkleren deze zomer uit de kast halen.

Oktober

Einde september of begin oktober: Triatlon Oupeye – Ploegen

Het seizoen zit er met deze race al weer op. Daarom is het eens leuk om per ploeg een springtriatlon af te werken. Het is dicht bij huis en het zwemonderdeel is in een zwembad. Mark zal tijdens de zwemtrainingen polsen wie interesse heeft om deel te nemen.

Nadien organiseren we een gezellige TTL-BBQ.

Basisinfo voor beginnende triatleten

De bedoeling van onderstaande info is om onze beginnende triatleten een beetje op weg te helpen in onze complexe sport.

Vaak krijgen we de vraag/opmerking van nieuwe leden dat ze niet weten hoe de trainingen aan te pakken. Ze vinden overal informatie over triatlontraining, maar die overdaad aan meningen geeft helemaal geen klaar beeld van hoe ze het in hun specifieke situatie moeten aanpakken.

Dat we als triatleet moeten oefenen op ons zwemmen, fietsen en lopen lijkt nogal logisch. Maar moeten we ook wissels trainen ? En wat is dat allemaal met die praat over stabilisatietraining ? Moeten we daar ook nog tijd voor vrij maken ?

Eerst gaan we overlopen welke de belangrijkste aandachtspunten zijn van triatlonzwemmen (les 1), triatlonfietsen (les 2) en triatlonlopen (Les 3) … Er staat bewust steeds het woordje ‘triatlon’ voor ieder onderdeel, want je zult je er snel bewust van worden dat zwemmen, fietsen en lopen in triatlon toch net iets anders is dan de individuele sporttak op zich.

Als we de belangrijkste aandachtspunten overlopen hebben bekijken we verder hoe we die trainingen allemaal moeten organiseren om tot een persoonlijk topresultaat te komen.

Volgende artikels :

 • Triatlonlopen
 • De wissel
 • Voeding
 • Materiaal
 • Stabilisatietraining
 • Belangrijke trainingswetten
 • Hoe een trainingsplanning opmaken ?
 • Herstel
 • Mijn eerste wedstrijd : Wat moet ik weten ?
 • Hoe traint jeugd het best?
 • Aandachtspunten voor atleten die al een beetje ouder zijn.