Triatlonzwemmen

Voor het gros van de nieuwe triatleten is zwemmen vaak de grootste hindernis. Schoolslag lukt wel, maar die crawlbeweging is vaak een ramp. Toch is het belangrijk om een goede crawlbeweging aan te leren. Dit is de snelste slag en kost op termijn het minste energie. Maak er gewoon werk van !

Je moet ergens ook het belang van zwemmen in triatlon in vraag durven stellen. Ik bedoel : “Hoe doorslaggevend is het zwemonderdeel voor jouw persoonlijk totaalresultaat ?” Dat is voor iedere atleet immers anders !

Voor wedstrijdresultaatsgerichte atleten is zwemmen belangrijk. Als je niet mee kunt in het startonderdeel kun je het tegenwoordig al snel vergeten. Het dichten van een opgelopen zwemachterstand kan soms nog wel eens lukken, maar dat zijn toch weer kostbare krachten die je concurrenten niet hebben moeten verspelen.

Persoonlijk vind ik het belangrijk dat nieuwe triatleten zich vooral op hun gemak voelen tijdens het zwemonderdeel. En dat klinkt veel gemakkelijker dan het is. Start maar eens met 100 andere zwemmers om je heen in (vaak koud) water waar je geen hand voor de ogen ziet. Als je dan kalm kunt blijven en je focus houden op je eigen zwembeweging ben klaar om de volgende stap in je zwemevolutie te zetten.

Die volgende stap omvat drie (evenwaardig) belangrijke items (swim smooth) : Techniek, conditie en open-water-technieken

Een paar interessante manieren om zwemmen samen te vatten :

Na het lezen van het boek van Shiela Toarmina ging ik de aanpak van minder goede zwemmers anders bekijken. Voordien werkte ik vooral op het minimaliseren van al de mogelijke remmingen en meende ik dat deze atleten wat meer ervaring nodig hadden om te beseffen hoe ze moesten stuwen. Nu werk ik veel eerder op het aanleren van correct stuwen en gaan we nadien de minder mooie kantjes afvijlen. De reden hiervoor is simpel : Hoe hoger de zwemsnelheid, des te groter de waterweerstand. Je weet dat zoals altijd de waarheid in het midden ligt en dat er in de trainingspraktijk altijd een combinatie van maximaal stuwen + minimaal remmen nodig is (omdat je soms het één of het ander niet kunt negeren om progressie te maken).

Conclusie omtrent zwemmen : Leer eerst bewust en ontspannen zwemmen en ga dan pas volume en tempo trainen !

Veel tri-plezier

Mario Appermans