Meer info

over

onze werking

Jeugdwerking

In onze jeugdopleiding geven we iedere jongere de kans om zich maximaal te ontplooien. De afwisseling van zwemmen, fietsen en lopen zorgt voor een gezonde en brede sportontwikkeling. We helpen onze kids en jeugd bij het aanleren van de basiscomponenten die inherent zijn aan de triatlontraining. We oefenen dus niet alleen op zwemmen, fietsen en lopen, maar ook op het wisselen en openwater zwemmen.

Jeugdgroepen:

 • Kids I = van 6 tem 9 jaar
 • Kids II = 9 tem 12 jaar
 • Jeugd I =van 12 tem 15 jaar
 • Jeugd II = 15 tem 17/19 jaar

Buiten de gewone trainingen komen er op regelmatige basis leuke ontspanningsactiviteiten. Deze worden door de jeugdcommissie of door de jeugdtrainers georganiseerd. Elk jeugdlid kan zich aansluiten bij de jeugdcommissie en zo inbreng hebben in de werking van de jeugd. Zeker de moeite waard om eens over na te denken !

Belangrijke tip voor ouders : wij helpen ieder kind om zijn persoonlijk talent ten volle te ontwikkelen, helaas zijn er ouders die een onrealistische kijk op dit ontwikkelingstraject hebben. Daarom is het van dermate groot belang dat elke ouder een positieve bijdrage levert aan het belevingsklimaat rond onze clubwerking. Indien u zich hierin niet kunt vinden adviseren we graag een andere club aan.  Onze jeugdwerking moet in een aangename omgeving kunnen doorgaan waar er respect en aandacht is voor iedereen, van kampioen tot rode lantaarn.

Jeugd- en Kidstrainingen op weekbasis :

 • Kijk zeker eens in onze trainingsagenda voor de specifieke invulling van de trainingen … dan ben je altijd up to date.
 • 2x zwemmen
 • min 1x lopen
 • 1x fietsen
 • De overgang van de ene groep naar de andere groep wordt volledig door de trainer bepaald. Hij/zij is het beste geplaatst om het niveau van het kind in te schatten.
 • De training wordt altijd aangepast aan de belastbaarheid van het kind.

Lid worden?

 • Voor iedereen van 5 jaar tot en met 17 jaar.
 • Jeugdleden krijgen automatisch een 3VL-licentie (deze is inbegrepen in het lidgeld).
 • Wekelijks trainingsaanbod onder begeleiding van een gediplomeerde trainer : 2 zwemtrainingen, 1 looptraining, 1 fiets- & looptraining
 • Kostprijs : 285 euro (dit lidgeld is onafhankelijk van hoe frequent je komt trainen)

Volwassenen

De kernwoorden Passie, Respect en Balans blijven de belangrijkste richtlijnen binnen onze werking. Ook voor volwassenen is het nodig om dit zo nu en dan eens te herhalen. Sporters die gedreven zijn kunnen dat wel eens vergeten ; -)

Rond deze visie willen we vooral inspelen op TRIATLON, PROGRESSIE en SAMEN.

Progressie: We zijn een trainingsgroep met als doel het beste uit onszelf halen. We zijn geen recreatieve groep die aan sightseeing doet. We zijn absoluut geen professionals, eerder een stel amateurkes maar toch willen we ons zo goed mogelijk ontwikkelen als triatleet. Deze gedrevenheid is belangrijk om jaar in, jaar uit de sportmotivatie te behouden

We zijn samen een Triatlon Team Limburg. Ieder lid kan op zijn eigen manier en met zijn eigen talenten een positieve inbreng hebben op de werking van deze vereniging. Ieder lid dient zich hiervan bewust te zijn. Samen zijn we ‘De Club’. Dus … atleten die gewoon hun eigen ding wensen te doen vinden bij ons niet de juiste club. Je kan niet enkel nemen … je moet ook geven!

Vaak trainen we in groep met aangepaste differentiatie. Een positieve groep maakt je sterker. Je leert in groep veel over je eigen functioneren en zowel bewust als onbewust motiveer je elkaar. Op die manier groei je vanzelf mee met het niveau van de groep. De groep houdt steeds het doel voor ogen waarom we trainen : progressie maken!

In triatlonclubs gebruikt men soms het lidmaatschap als een ideaal zwemmomentje. Dat kan niet de bedoeling zijn en hiervoor zijn de mastertrainingen in de bevriende zwemclubs een betere oplossing. Bij ons kom je niet omdat we goede zwembanen of goede zwemuren hebben … bij ons kom je zwemmen, FIETSEN en LOPEN.

Trainingsaanbod volwassenen

Kijk in de trainingsagenda voor de specifieke weekinvulling.

Trainingsaanpak volwassenen

Aangezien we onze atleten wekelijks 5 tot 7 trainingen aanbieden in clubverband (2/3x zw, 2x fie en 2x lpn), is het voor mensen met een erg druk leven meer dan voldoende om het bij deze  trainingen te houden. Mocht je meer tijd ter beschikking hebben of meer energie willen investeren in training maak dan een balans voor jezelf op en train vooral die dingen waarin je nog veel progressie kunt maken. Maak een kosten-baten analyse. Soms moet je zeer veel investeren voor slechts een kleine winst. Kies dus verstandig waar je je energie in gaat steken.

Bijtrainen : Ter aanvulling op de reeds bestaande clubtrainingen doe je best rustige duurtrainingen. De lengte van die duurtraining hangt af van je wedstrijddoel. Waak voor overdaad. Je wordt enkel beter als je de training kunt verwerken. Trainingen waar je niet echt beter van wordt zijn onnodige energieverslinders. Denk aan het principe van supercompensatie en het evenwicht tussen belasting/belastbaarheid. Idealiter zwem je 3x, fiets je 2 à 3x en loop je 3x per week. Hoe hoger je niveau, des te meer je dient te trainen. In de winter herzie je deze verdeling een beetje en zet je in op je persoonlijke verbeterpunten.

Het allerbelangrijkste trainingsprincipe om beter te worden = trainingsconsistentie. Door continu te blijven werken bouw je basis. Een sterke basis zorgt voor een leuke triatloncarrière. Blessures of overtraining hypothekeren je consistentie. Dus net een training ‘te veel’ afwerken kan ipv winst voor verlies zorgen.

Blessures worden vaak als extern excuses gebruikt, iets waar men niets aan kon doen. Vaak zijn dit foutjes van overmoed. Als de load te groot is voor de draagkracht dan protesteert het lichaam. De twee meest voorkomende fouten zijn enerzijds een te snelle trainingsopbouw en anderzijds een fout gebruik van het lichaam (bv. techniek, houding). We spreken hier vooral over overbelastingsletsels.

Trainingszones

In onze TTL-trainingen spreken we vaak over trainingszones. Hier een beetje uitleg :

 • Z1 : Herstel = zeer gemakkelijke inspanning, vb : rust tussen 2 intervals in, loslopen
 • Z2 : Duur = gemakkelijke inspanning, praten gaat nog steeds gemakkelijk. Je kunt dit uren volhouden
 • Z3 : Tempo = medium inspanning, praten gaat nog, maar je moet toch regelmatig naar adem happen. vb : halve triatlon
 • Z4 : Maxlass = inspanningen op niveau anaerobe drempel, praten is moeilijk, ademhaling intens, je kan dit max 40′-1h volhouden. vb : 10km loop, tijdrit 30km
 • Z5 : VO2max = zeer intense inspanningen die je max 5-6′ kunt volhouden, praten is onmogelijk. vb : 1500m looptest
 • Op onze Googlesheet (toegankelijk voor leden) staat nog een artikel met meer uitleg over de hierboven beschreven zones
Zwemtrainingen

In onze clubtrainingen focussen we vooral op efficiënt leren zwemmen. De trainingsintensiteit varieert doorheen het jaar, maar het hoofddoel is efficiënter leren worden. Als je individueel gaat bijtrainen doe dan vooral aan afstandzwemmen (met in je achterhoofd de aangeleerde zwemtechniek).

Fietstrainingen

Trainingsaccenten op de fiets liggen vooral in het leren rijden in groep, souplesse verhogen, beter leren klimmen (power) en leren intensiteitsblokken inschatten (jezelf pacen).

Looptrainingen

De looptraining varieert naargelang de periodisering. De trainer communiceert dit regelmatig aan de groep. Ga je individueel nog graag extra trainen kies dan voor een korte Z1 training of een Z2 duurtraining met op het einde enkele strides.

Andere training

Atleten die werk dienen te maken van bvb lenigheid, stabiliteit, krachttraining of coördinatietraining doen dit in overleg met de clubtrainer of op individuele basis.

Graag lid worden?

Iedereen vanaf 18 jaar die wilt aansluiten bij Triatlon Team Limburg wordt geacht een ambassadeur te zijn. Hij/zij  engageert zich tov de vereniging door o.a.

 • een positieve houding uit te dragen
 • aanwezig te zijn op de aangeboden trainingen (in de mate dat de beroepsactiviteit dit mogelijk maakt)

Het lidmaatschap omvat verder wekelijks 2 zwemtrainingen onder begeleiding van een trainer, 2 looptrainingen olv trainer en 1 tot 2 fietstrainingen (in groep).

Lidgeld : 285 euro (Dit is een forfaitaire jaarlijkse bijdrage en is inclusief de 3VL-basislicentie, en exclusief de 3VL-wedstrijdlicentie)

Tri Active

Recreatieve trainingen voor volwassenen die beter willen zwemmen en lopen

Wil je graag op een rustige manier en zonder druk je eerste stappen richting triatlon zetten? Dan is het programma Tri Active ideaal voor jou.

Sport bewuster ! Word gezonder !

 • Zwemmen (ca 35 weken): we leren je op je eigen ritme zwemmen. We focussen vooral op het aanleren en optimaliseren van crawlzwemmen. En als je er klaar voor bent gaan we zelfs een keer oefenen in open water.
 • Lopen (ca 40 weken) : we leren je de basistechnieken van efficiënt lopen, hoe je je trainingen het best kunt opbouwen, hoe je op een gezonde manier het lopen aanpakt, etc.
 • Fietsen (3 workshops als er voldoende interesse is): we leren je … de kneepjes van het rijden in groep, de meest voorkomende problemen oplossen die onderweg kunnen voorkomen, tips en trics om energie te sparen tijdens het fietsen, enz.

Al deze trainingen worden begeleid door een gediplomeerde trainer. Hij/zij is een specialist in de materie en geeft je de meest recentste trainingstips.

Programma:

 • Van 1 januari tem 31 december – NIET tijdens Vlaamse schoolvakanties)
 • Zwemmen: maandag van 19u00 tot 20u00
 • Lopen: donderdag met groep Ludo
 • Data : zie Google Agenda = elke week, behalve de Vlaamse schoolvakanties!

Kostenplaatje:

 • Kom gerust één week gratis proefdraaien
 • Lidgeld = een vaste jaarbijdrage van 150 euro, ongeacht hoe vaak je komt
 • Meer info via info@jttl.be