De Ying en Yang van 2,5 jaar triathlon en de realisatie van de evenementenhal  van Sentower Park.” Zo wil ik mijn bijdrage tot de triathlon omschrijven.
 
Na het busaccident in Sierre van maart 2012 was mijn toenmalige werkplek Lommel voor mij geen goede uitvalsbasis meer. Ik kon het werk niet meer opbrengen. Ik kon het niet meer aan en moest daar weg. Ik vond het beangstigend en Lommel had volgens mij nood aan zichzelf, aan veel rust, aan een uitweg.
 
We schrijven mei 2012. Een nieuwe uitdaging bood zich aan. Voor de prov. Limburg, voor de gemeente Opglabbeek en voor dhr. Schildermans diende een evenementenhal gebouwd te worden. De hal 14.000m² groot, met 4 rijpistes, tribunes voor 6000 mensen, hotel en restaurant, conciergewoning, 3 kelders, verschillende studio’s, fitnessruimte, inkomhal, … noem het maar op, samen goed voor een geraamde kost van 15 milj. euro diende gerealiseerd in zo kort mogelijke tijd. De aannemingsgroep Ivo Gijbels huurde mij in om dit project te helpen realiseren.
 
7 september 2012 . Na 4 maanden van voorbereiding kwam al vlug de eerste steenlegging. Speeches van verschillende hoge gasten, waaronder ook Vl. Min. President Kris Peeters werden gehouden.  Ik stond toen naast de maquette van de hal en kreeg een schouderklopje van onze eerste Minister.  De werken konden daarna beginnen.
 
November 2012. het architectenbureau A2O uit Hasselt stappen op. De studie van de evenementenhal is veel te weinig goed voorbereid. De werken lopen maanden vertraging op. Ondertussen had ik mijn eerste jaar intensief trainen in de triatlonclub er bijna opzitten. Ik was 8 kg afgevallen.

Mijn eerste doelstelling werden behaald en ik kwam in pole position te liggen voor de realisatie van de bouwwerken. Een nieuw architectenbureau Nova Zembla werd aangesteld voor de opvolging van de werken. De doelstellingen waren gekend voor 2013, het realiseren van de ruwbouw van Sentower Park. Het afwerken van vele marathonvergaderingen hoorden daar helaas ook bij.  

Als tegenprestatie voor mezelf wilde ik even lange sportieve prestaties.  Dit zouden de Ironman 70.3 van St Polten worden in mei en de Ironman 70.3 van Luxemburg in september. Mijn vriendin Stephanie stoorde zich vele malen aan mijn gezaag en aan mijn slapeloze nachten. Ik hoop dat ze mij dat nu kan vergeven. Mijn hersenen werken nu eenmaal beter ‘s nachts dan overdag en over mijn Sentower Parkje, daar kon ik niet over zwijgen. Ik was een ‘Centaur ‘ geworden.

Winter en voorjaar 2013. Barre toestanden, winterse dagen met sneeuw en vorst en zodoende uitstel van executie. Echter, dit bood voor mij de mogelijkheid om keihard te trainen en de werken goed voor te bereiden. Veel sporten zorgde ook voor vermoeidheid waardoor ik goed kon slapen en waardoor ik heel scherp en accuraat op het project Sentower Park kon blijven focussen. Ik zou in 2013 meer dan 150km zwemmen, meer dan 4000 km fietsen en meer dan 1000km lopen. 
 
Mei 2013. Oostenrijk here we where.  Proftriatlete Sofie Degroote (uit mijn geboortedorpje Anzegem) en Kurt Vannitsen waren mijn companen. De wedstrijd was zonder zwemmen. het was nog veel te koud . Enkel fietsen en lopen stonden op het programma en het landschap was er prachtig. Langs de oevers van de Donau diende er gefietst te worden. De wedstrijd zelf had ik goed ingedeeld. In het lopen kwam ik terug op teamgenoten. Ik had zelfs Danny in het vizier. Op 200m voor de Finish was ik tot bij onze aller Mulderke gekomen. In St Polten zou ik met tranen aankomen over de meet. Blij als een kind ! 
 
Ondertussen ging de realisatie van Sentower Park in uitvoer. De 30 megakolommen werden geplaatst. Het gebouw viel in zijn vorm. Deze megakolommen stonden en staan voor mij nog altijd symbool voor de 28 kinderen en mensen die in Sierre het leven lieten. Als het een troost mag zijn. De kostprijs per kolom was meer dan 10.000 euro. De 29ste kolom draag ik op aan Kristof Verhoeven, een school kameraad die jammer genoeg veel te vroeg is gestorven. Hij noemde mij ‘zijn kleine wereldburger’.  De laatste en 30ste megakolom is er voor iedereen, voor iedereen opdat die zou blijven dromen, om die dromen te kunnen realiseren. 30 megakolommen, 30 mega grafzerken. Ter nagedachtenis.
 
De zomervakantie kwam er aan en de ruwbouw liep op zijn einde. Mijn voorbereidende tekenwerk wierp zijn vruchten af. Samen met Veerle Schrijvers heb ik uiteindelijk meer dan een jaar aan dit project getekend.
 
In september 2013 was er de Ironman 70.3 van Luxemburg en daar zijn we met een ganse groep van ETL naar afgereisd. De sfeer was zeer gezellig maar ik was nu niet zo goed voorbereid als in Oostenrijk. Als een duivel in een doosje was daar opeens Daisy Wackenier die me naar de meet zou schreeuwen en lopen. Ik kon mijn 2de medaille voorleggen. mijn eerste echte Ironman 70.3 afgewerkt in 5u 17min. Zelfs een valpartij tijdens het fietsen kon mij niet stoppen. Ik bleef maar gaan.
 
Ondertussen ben ik dit jaar 40 geworden. Ik heb nog de halve van Leuven en nog eens Luxemburg 70.3 toegevoegd aan mijn palmares.
 
Het is voor mij een droom geweest om dit alles in de laatste 2,5 jaar te mogen realiseren.
 
Sentower Park is open gegaan voor het publiek in november van vorig jaar. Het domein is nu dagelijks toegankelijk.

Vele dank aan Mario Appermans en mijn collega triathleten die ik op dit parcours heb leren kennen

Theo

010