Nico Talks : Mijn eerste marathon

Gisteren liep ik mijn eerste marathon, tijd: 3h22 (avg 4’50). Ik kreeg de kans om mee te doen met de Ironman Team Relay met onze club Triatlon Team Limburg. Beslissing pas genomen begin juli na mijn halve afstandstriatlon in Geraardsbergen op 2 juli, waar ik de halve marathon liep onder de 1h30. Op dat moment was dat ook mijn langste loopafstand.

Coach Mario had er vertrouwen in, we zijn immers triatleten met een brede basisconditie.

Op 7 juli vertrok ik op vakantie voor 2 weken naar de Dolomieten met een inderhaast samengesteld schema met 3 duurlopen per week: W1: 60min, 100 min, 90min; W2: 120min; 120min; 120min. Die 2de week was een ware beproeving want ik had daar geen vlak loopparcours. 120min was 1uur met 400hm klimmen en 1uur dalen. Vooral de afdalingen, waren loodzwaar voor de onderbenen, het resulteerde finaal in een beenvliesontsteking. Na die 2 weken dan nog 1 week blijven doortrainen in België: 8km; 16km en 12km in combitraining met fietsen.

Dit was mijn marathonvoorbereiding aangevuld met nog enkele dagen ontstekingsremmers. Week voor de marathon niet meer gelopen.

Nico

 

Wedstrijddag gisteren eerst nog genoten van de Ironman zwemstart en om 14h10 kreeg ik van teamlid Wim de chip om aan het afsluitende loopnummer te beginnen. Ik ben pijnvrij kunnen vertrekken en zat vrij snel in het ritme van Geraardsbergen. Halfweg klokte ik 1h30 maar toen kreeg ik last van serieuze blaren. Verval werd hierdoor al veel te vroeg ingezet, na 25km kon ik niet meer sneller dan 5’/km, staplengte werd kleiner en hartslag zakte naar 130bpm (eerste helft van de wedstrijd nog ts 155-160).

Het was dan ook aftellen de laatste 5 km, maar dankzij de aanmoedigingen van het “thuispubliek”, o.m. onze clubleden aan de bevoorrading en ook mijn oude loopvrienden van Team Paluko hebben we de klus kunnen klaren.

De aankomst was een van mooiste momenten, teamlid Henny stond klaar en we mochten samen over de meet op de feestelijke markt van Maastricht. Jammer dan Wim er niet kon bijzijn want met zijn sterke fietstijd had hij ook een belangrijk aandeel in onze 7de plaats bij de mannen en 10de plaats overall.

Nu enkele dagen de blaren verzorgen en de rest van het seizoen korte afstanden afwerken. De marathon was een fantastische ervaring, zeker in die onvergetelijke Ironman omgeving. Mijn uitdrukkelijke dank gaat dan ook naar onze club dat ze mij deze kans hebben gegeven.

Langer hoeven we bij deze marathon ook niet stil te staan: de echte toppers zijn dan ook de Ironmannen die ook nog moesten zwemmen en fietsen.

 

Nico Haneca

7 augustus 2017