Afgelopen weekend stond er best wat volk met onze kleuren aan de start in Viersel. Een paar maakten zelf hun debuut op de kwart. Hier het relaas van Mark en Joris

Mark talks about Viersel :

Eindelijk mag ik eens wedstrijdverslagje neerpennen… Viersel. Na een dik jaar trainen bij ETL, sinds april 2015, ben ik meer atleet geworden:
duizenden km’s fiets-, honderden km’s loop- en tientallen km’s zwemtraining verteerd. Of moet ik zeggen, na één jaar minder atleet: van 75 naar 68kg? ;-) De intentie was om dit jaar sprint en kwart-triatlons te doen, beginnend van juni. Nu, ik heb al even last van een zeurende blessure (kuit/achilles), niet super erg maar het beperkt me toch om -vooral bij het lopen- me intensief klaar te stomen voor het echte werk. En deze jongen wil altijd in topconditie starten, de reden van m’n weinige wedstrijden. Misschien moet ik even die gedachte -in topconditie zijn- achterwege laten en eerst ervaring opdoen. Want dat mis ik toch! De opzet van Viersel is om gegevens te verkrijgen om verder te bouwen voor de volgende jaren.

Voorbeschouwing.

Voor iedereen, veronderstel ik, spookt die eerste wedstrijd in je hoofd… opwinding. Materiaal controleren, extra poetsen,… het hoort er allemaal bij. Vrijdagavond had ik nieuwe buitenband gestoken en zaterdagochtend wilde ik uurtje los fietsen. Ik neem mijn fiets en de fiets bleef stuurs staan. Lap! Achterband plat. Gelukkig nu en niet morgen.

Je bekijkt en vergelijkt eens de vorige uitslagen. Wie een beetje competitief is … cijfertjes, nummertjes en getalletjes. Ik weet het, die strakke lichamen rondom je, dat hoort er ook bij ;-) Maar ik kan niet vergelijken en ik bestudeer enkel het loopgedeelte. De meeste lopen boven de 40min. Ik zit met een pr van ±34’30” op de 10km (vorig jaar). Maar wat is dat waard na zwemmen en fietsen? De meeste van ons zijn liefhebbers, amateurs, recreanten… plak er een naam op. We zijn allemaal sportminded! Jezelf goed of minder vinden is dus relatief.

Voor ‘ons niveau’ vind ik mezelf:

Voor een kwart schat ik dit overeen met

Het doel is bepaald, met maximum van 2u10′.

Voor het lopen heb ik geen schrik. Ik heb minder gelopen dus toptijd zit er niet maar 4min/km moet zeker kunnen. Fietsen heb ik ook geen schrik, ik fiets met de middelen die ik heb. Zwemmen is iets anders. Eerste wedstrijd, massastart ….

De wedstrijd.

Tijdens het aanmelden zie ik veel ETL’ers!! Deelnemers en supporters. Bij de dames doen mee: Alizée, Els, Jolien en Wendy. Bij de mannen+40 doen mee: Danek, Erwin, Raf en Ik. Bij de mannen<40 doen mee: Joris en Yitse. 250 mannen+40 en 100 dames zijn ingeschreven.

ZWEMMEN
Warm weer en geen wetsuits toegelaten maar daar zit ik niet mee. Ik start in het midden op de tweede rij, rond mij 250 deelnemers.  BANG!! We zijn weg. Ik schuif mee en na een minuutje dacht ik: het valt best mee. Maar dan… voor mij vertraagt het een beetje en ik kan niet passeren, denk ik. Ik vertraag een beetje, kijk eens en doe verder. Maar achter mij komen ze dichter en ik raak ‘ingesloten’. BAM!! Ik kijk rond mij en zie niets anders dan armen en hoofden op mij afkomen. Op dat moment denk ik maar aan één ding: eruit en ik stop ermee. Maar zo simpel is dat ook weer niet.
Ondertussen ziet Helen het gebeuren en ze haalt Mario erbij. Beide staan op het ponton in het water. Mario ‘begeleidt’ me naar de kant en spreekt op me in. Ik ben blijven schoolslag zwemmen en vind terug rust. Bedankt Helen & Mario.  Ik start terug met crawl en sluit terug aan bij enkele groepjes. De boei nemen lukt ook en ik begin terug zwemmers in te halen. Oef. Aangekomen. Ik denk dat dit voorval me 2 minuutjes kost.  Tijd: 20’33”

TR1
Ik loop naar mijn fiets. Belt, kousen en schoenen aandoen, helm en bril opzetten en weg ben ik. Hier verlies ik een 40tal seconden op de meeste andere atleten.

FIETSEN
Eigenlijk weinig over te zeggen. Vlak parcours maar veel wind. Goede cadans en ik zie een paar mooie fietsen voorbij komen. Maar ik passeer ook een paar mooie fietsen. ;-) Ronde 2 haspel ik iets sneller (27s) af dan de eerste, mooi gedoseerd!

TR2
Fiets aan de hand loop ik richting loopschoenen. Ik zie sommige wandelend dus dat geeft moraal. Normale wissel in lijn met de rest.

LOPEN
Mijn wapen. Ik begin meteen en blijf constant deelnemers inhalen. De dames die 10 minuten eerder waren gestart, worden nu vlotjes en massaal ingehaald. Dan zijn die cijfertjes in de hersenen even weg en denken je ogen. Even toch. :-) Ik voel me goed maar loop ook niet maximaal. Ik doseer om de eventuele hamer te voorkomen. De laatste kilometers versnel ik terug en zie de tenten en supporters verschijnen. Aankomst bereikt!

Danek zit er al en Alizée blijft me net voor. We wachten op de andere ETL’ers en beleven de wedstrijd zeker 10 keer opnieuw! Ik haal m’n fiets op en neem frisse douche. Klaar om te supporteren voor onze senioren Joris en Yitse. En mijn bevindingen over te maken aan Mario.

Nabeschouwing.

Belangrijkste: Zondagochtend was mijn rugzak met triatlon-ervaring leeg. Zondagavond woog de zak al beetje zwaarder.

Mijn doel heb ik niet gehaald. Indien geen paniek en betere fiets zal ik dicht gezeten hebben. Daar vind ik troost.

Doel voor volgend jaar is gemaakt : Onder de 2u00! Vaker zwemmen (minstens 3keer), efficiëntere fietstrainingen (en tijdritfiets) en frequenter lopen zullen dit mogelijk maken.

See you next year! :-)

 

Joris talks about Viersel :

Maandag zag ik op de clubsheet dat veel clubgenoten gingen meedoen in Viersel. Omdat mijn honger naar een wedstrijd groot is, heb ik me ook ingeschreven voor mijn allereerste kwarttriatlon. Een beetje op het laatste moment, maar met de juiste accenten een zeer goede training voor triatlon Gérardmer komende zaterdag (3 september).
Ten eerste wou ik wedstrijdritme opdoen, vermits mijn laatste wedstrijd van triatlon Bilzen 111 dateert. Met zo weinig wedstrijden kan ik niet verwachten dat het in Gérardmer plots vlot zal gaan. Daarnaast een nieuwe tactiek uittesten, nl vol gaan met het fietsen en niks aantrekken van het lopen. Ten slotte nog vlotte wissels maken, want dat zijn gemakkelijke seconden als je je hoofd erbij houdt.

Een wedstrijd op zondagnamiddag zorgt altijd voor een ontspannen voormiddag. Ik vertrek vroeger naar de wedstrijd, vermits de dames en +40 heren al in de voormiddag starten. Eenmaal aangekomen kan ik de finish nog zien, maar de snelle ETL’ers zijn al binnen. Proficiat Danek, Mark, Raf, Erwin, Els, Wendy, Jolien en Alizee. Eenmaal de wisselzone leeg is, kunnen de volgende hun materiaal plaatsen. Omdat de wissels een aandachtspunt zijn, kijk ik alles dubbel na. Ik kijk ook eens bij de anderen en maak een aantal aanpassingen. De volgende keer probeer ik ook eens zonder kousen te racen en mijn schoenen al in te klikken.

Door de hoge temperaturen zijn de wetsuits niet toegelaten. Voor de startlijn merk ik hiervan al meteen een verschil. Om boven te blijven wordt er meer met de benen gewerkt en veel onopzettelijke stampen worden uitgedeeld. De zwemstart is hectisch, maar ik krijg geen al te felle slagen, de bril is niet afgeslagen of volgelopen. Ik vertrek relatief rustig en kom met de 52ste zwemtijd uit het water. De wissel gaat al vlotter door de voorbereiding, maar het kan nog wel sneller.

Het fietsen bestaat uit twee lokale ronden. 1ste stuk de wind vol op kop en terug wind in de rug. Mijn normaal wedstrijdverloop is zo dat ze mij massaal passeren tijdens het fietsen om daarna tijdens het lopen er weer veel op te pikken. Nu zou ik dus voluit gaan op de fiets zonder reserve over te houden voor het lopen. Een betere tactiek zo blijkt, want ik kom als 70ste in de 2de wisselzone. T2 gaat heel vlot, want na 26 seconden ben ik al aan het lopen.

Bij het lopen had ik door het fietsen nog een terugval verwacht, maar ik kon constant 3’50” lopen. De JTTL, ETL supporters hadden zich strategisch opgesteld, zodat het tempo meermaals per ronde nog de hoogte inging. Bedankt voor de aanmoedigingen.

Ten slotte kan ik de aandachtspunten afvinken en vrijdag met een gerust hart naar Gérardmer vertrekken.