De bear trail staat al elk jaar vast op de kalender. Het is een plezante trail, goed georganiseerd en er hangt een leuke sfeer. Dit jaar valt deze samen met het WK trailrunning in Portugal en zijn de gewoonlijke winnaars afwezig.

Om 0900 beginnen we aan onze 57k door de voerstreek. Na 2 kilometer lopen kan ik mezelf niet meer bedwingen en ga ik alleen verder. De 5k stratenlopen van de Victors cup hebben hun effect niet gemist. Wel jammer dat de finish ook niet zo kort ligt. Net voor de 1ste bevoorrading op 12 kilometer komt de latere winnaar (Stijn Van Lokeren) mij vervoegen. Lang kan ik niet aanpikken en ik zie hem verder en verder uitlopen.

Paar weken eerder had ik tijdens de trail des hautes fagnes met lunartempo schoenen gelopen. Vandaag had ik het idee om eens met de lunarglides te lopen. Een goede wegschoen die verre van geschikt is voor deze trail. Lang duurt het niet of ik schaats in de bossen en de blaren vormen zich op mijn voeten. De kilometers stapelen zich op, maar na 1h50 neem ik toch een verkeerd paadje. Wanneer ik 10 minuten later terug op het parcours ben, is het toch vloeken want het staat verdorie goed aangeduid. Verder fronzen toeschouwers de wenkbrauwen omdat ik pas als 3de passeer. Ik laat even het kopke hangen, maar beslis dan om het gat dicht te lopen.

Een uur later en veel krachten verspeeld, heb ik nog niemand bijgehaald. Sterker nog in een langgerekt stuk zie ik de 4de naderen. Ik maak de balans op en probeer ook niet aan te pikken als hij me passeert. Een kilometer verder is de laatste bevoorradingspost en ik neem voor de eerste keer de tijd om te bevoorraden, mijn softflask te vullen en een beetje cola te nemen. Nu nog 15 lange kilometer tot de finish.

Inmiddels hebben de trailers van de andere afstanden zich op het parcours vervoegd en ik passeer er constant. De moreel stijgt weer en terwijl ik al lopend bergop de grens opzoek, krijg ik terug zicht op de 3de. Terwijl hij wandelt, loop ik er omhoog. De wil om me pijn te doen, is terug. Nog even pikt hij aan, maar het terrein wordt nog iets steiler. Alleen kom ik boven aan. Een Napoleon snoepke nemen en gas open tot aan de finish. 5:00:26 maar wel op 60k ;-)

https://connect.garmin.com/modern/activity/1426520754

Volgende afspraak: marathon van Kasterlee op 13 november.

 

Joris Jacobs at Bear Trail