17359462_1468265486520024_4731294101597570826_o

Erwin talks : Ilumen Tri Herderen 2017

Ik startte met triatlon in 2007 maar het duurde tot 2012 voordat ik durfde deelnemen aan de sprintwedstrijd in Herderen. Iedereen weet wel dat ik geen superzwemmer ben maar dat was in die tijd nog erger en de zwemtijden van de deelnemers leken me van een andere wereld. In 2012 dan toch maar al mijn moed bijeengeschraapt en ingeschreven : zwemmen viel tegen (11:45) maar het fietsen en lopen ging nog behoorlijk. Bijkomend voordeel : in de 50+ waren er steeds weinig deelnemers zodat ik in 2012-2013-2014 een podiumplaats in de wacht kon slepen. Daarenboven werd er in 2014 een spiksplinternieuwe wetsuit verloot onder de borstnummers van de deelnemers en ja hoor, nummer 121 had prijs J. Goede tactiek van Mario om me bij JTTL binnen te krijgen J

We dwalen af. Herderen 19 maart 2017. Er staan weer heel wat meer zwem, loop en fietskilometers op de teller die nu ook kwalitatief ok zijn. Hét grote verschil met vroeger. Deze winter gefocust op fietsen en zwemmen. Lopen onderhouden. De week voor de wedstrijd was niet echt optimaal te noemen : een hele stevige bronchitis met fikse vlagen van hoestbuien. Leek erg veel op de stevige wind die er stond. De ganse winter getraind met wetsuitbroek. Nu toch maar even zonder. De eerste keer viel dat natuurlijk dik tegen. 5 s/100m trager. Hoe kreeg ik dat nog in orde ? Als zwemtijd had ik 9:45 opgegeven. Maar na een 4 tal trainingen leek het zo begeerde watergevoel toch terug te keren.

Het fietsparkoers was ik vrijdag gaan verkennen en een testrondje op tempo (met stevige wind op kop) deed me besluiten dat 45 min zeker binnen de mogelijkheden lag. Aangezien het fietsparkoers hetzelfde was als de eerste twee edities, ben ik de uitslag van Hedra Beton Herderen Triatlon 2008 even gaan opzoeken. http://www.sportevents.be/wp-content/uploads/2015/01/Uitslagenherderen2008.pdf. Met 45min reed je toen de 20ste fietstijd. (Mario eindigde toen 2de met een fietstijd van 39min25s). Dat zag er al veelbelovend uit. Mijn pronostiek voor het lopen zette ik op 20 min.

Zaterdagavond nog wat herinneringen opgehaald tijdens de New Wave fuif  “Zwarte Hand” met gevolg dat ik pas om 1u45 in bed was en er daarna nog 3 keer uit moest om te plassen. Ik had beter bier dan al dat water gedronken…

Nu wordt het serieus : met 5 man (en Marc VC) in één baan in het zwembad. Het is drummen geblazen. Marc neemt dadelijk het initiatief om ons per voorspelde tijd te ordenen. Ik voel me goed en zie dat Marc ongeveer een lengte voor me zit. Aankomst in 9:45. Marc in 9:17. 107de tijd op 130. Er is toch vooruitgang sedert 2012.

Voor het fietsen nog even een rondje ter opwarming (en zien dat je niet wegwaait) en voldoende Ventolin puffen om niet hoestend ten onder te gaan. Neen, Marc, Ventolin staat niet op de dopinglijst J. Voor het vertrek nog met de mannen op de foto.

Nog even de concurrenten gecheckt. Dat valt mee en tegelijk tegen. Een aantal betere zwemmers zijn niet komen opdagen en ik zit voorlopig op plaats 2 maar wel op 2min30 van de eerste 50+ die de 35ste tijd heeft gezwommen en een rode fiets heeft.

Ik schiet behoorlijk goed uit de startblokken. In het begin is het slalomwerk want het lijken me niet de meest ervaren fietsers die wat sneller zwommen dan ik. Els klampt in de eerst kilometers mooi aan maar laat me toch gaan. De benen zitten prima en bergop ga ik vlot boven de 500 watt. Geweldig gevoel. Ik haal heel wat deelnemers in en merk niet dat ik Marc VC voorbijgereden ben. Plots zit hij naast me en we besluiten de krachten te bundelen. De tweede ronde ga ik vol door na de beklimming van de eerste heuvel en plots rij ik alleen. Zie Maarten en Wim nog wandelen (pech ?). Met een tijd van 43min35 zit ik een stuk onder mijn pronostiek maar ik heb n° 1 van de 50+ nog niet gezien.

Door de adrenaline vergeet ik bijna af te stappen in de wisselzone maar Johnny laat dit oogluikend toe. Na een behoorlijke wissel het loopparkoers op. Dat gaat ook behoorlijk vlot en eindelijk krijg ik nummer 35 te zien. Hij loopt zo’n 400m voor me. Bij de tweede ronde is de afstand al heel wat korter geworden en de derde ronde zit ik 100 m. Denk ik. Want als ik de in het zwart geklede atleet voorbij steek blijkt dat Kurt A te zijn. Dat is ook fijn maar ik had iemand anders op het oog. In de laatste rechte lijn krijg ik hem in het vizier maar ik strand op 13s… Looptijd was 20min15.

Na een uitgebreide hoestbui kom ik weer bij de mensen. Best tevreden van deze eerste wedstrijd.

Grt

Erwin