Meteen naar de inhoud

Volwassenen

De kernwoorden Passie/Respect/Balans blijven de belangrijkste richtlijnen binnen onze werking. Ook voor volwassenen is het nodig om dit zo nu en dan eens te herhalen. Sporters die gedreven zijn kunnen dat wel eens vergeten ; -)

Rond deze visie willen we vooral inspelen op TRIATLON, PROGRESSIE en SAMEN.

Progressie: We zijn een trainingsgroep met als doel het beste uit onszelf halen. We zijn geen recreatieve groep die aan sightseeing doet. We zijn absoluut geen professionals, eerder een stel amateurkes maar toch willen we ons zo goed mogelijk ontwikkelen als triatleet. Deze gedrevenheid is belangrijk om jaar in, jaar uit de  sportmotivatie te behouden

We zijn samen een Triatlon Team. Ieder lid kan op zijn eigen manier en met zijn eigen talenten een positieve inbreng hebben op de werking van deze vereniging. Ieder lid dient zich hiervan bewust te zijn. Samen zijn we De Club. Dus … atleten die gewoon hun eigen ding wensen te doen vinden bij ons niet de juiste club. Je kan niet enkel nemen … je moet ook geven!

Vaak trainen we in groep met aangepaste differentiatie. Een positieve groep maakt je sterker. Je leert in groep veel over je eigen functioneren en zowel bewust als onbewust motiveer je elkaar. Op die manier groei je vanzelf mee met het niveau van de groep. De groep houdt steeds het doel voor ogen waarom we trainen : progressie maken!

In triatlonclubs gebruikt men soms het lidmaatschap als een ideaal zwemmomentje. Dat kan niet de bedoeling zijn en hiervoor zijn de mastertrainingen in de bevriende zwemclubs een betere oplossing. Bij ons kom je niet omdat we goede zwembanen of goede zwemuren hebben … bij ons kom je zwemmen, FIETSEN en LOPEN.

Trainingsaanbod

Kijk in de trainingsagenda voor de specifieke weekinvulling.

Trainingsaanpak

Aangezien we onze atleten wekelijks 5 tot 7 trainingen aanbieden in clubverband (2/3x zw, 2x fie en 2x lpn), is het voor mensen met een erg druk leven meer dan voldoende om het bij deze  trainingen te houden. Mocht je meer tijd ter beschikking hebben of meer energie willen investeren in training maak dan een balans voor jezelf op en train vooral die dingen waarin je nog veel progressie kunt maken. Maak een kosten-baten analyse. Soms moet je zeer veel investeren voor slechts een kleine winst. Kies dus verstandig waar je je energie in gaat steken.

Bijtrainen : Ter aanvulling op de reeds bestaande clubtrainingen doe je best rustige duurtrainingen. De lengte van die duurtraining hangt af van je wedstrijddoel. Waak voor overdaad. Je wordt enkel beter als je de training kunt verwerken. Trainingen waar je niet echt beter van wordt zijn onnodige energieverslinders. Denk aan het principe van supercompensatie en het evenwicht tussen belasting/belastbaarheid. Idealiter zwem je 3x, fiets je 2 à 3x en loop je 3x per week. Hoe hoger je niveau, des te meer je dient te trainen. In de winter herzie je deze verdeling een beetje en zet je in op je persoonlijke verbeterpunten.

Het allerbelangrijkste trainingsprincipe om beter te worden = trainingsconsistentie. Door continu te blijven werken bouw je basis. Een sterke basis zorgt voor een leuke triatloncarrière. Blessures of overtraining hypothekeren je consistentie. Dus net een training te veel afwerken kan ipv winst voor verlies zorgen.

Blessures worden vaak als extern excuses gebruikt, iets waar men niets aan kon doen. Vaak zijn dit foutjes van overmoed. Als de load te groot is voor de draagkracht dan protesteert het lichaam. De twee meest voorkomende fouten zijn enerzijds een te snelle trainingsopbouw en anderzijds een fout gebruik van het lichaam (bv. techniek, houding). We spreken hier vooral over overbelastingsletsels.

Trainingszones

In onze TTL-trainingen spreken we vaak over trainingszones. Hier een beetje uitleg :

  • Z1 : Herstel = zeer gemakkelijke inspanning, vb : rust tussen 2 intervals in, loslopen
  • Z2 : Duur = gemakkelijke inspanning, praten gaat nog steeds gemakkelijk. Je kunt dit uren volhouden
  • Z3 : Tempo = medium inspanning, praten gaat nog, maar je moet toch regelmatig naar adem happen. vb : halve triatlon
  • Z4 : Maxlass = inspanningen op niveau anaerobe drempel, praten is moeilijk, ademhaling intens, je kan dit max 40′-1h volhouden. vb : 10km loop, tijdrit 30km
  • Z5 : VO2max = zeer intense inspanningen die je max 5-6′ kunt volhouden, praten is onmogelijk. vb : 1500m looptest
  • Op onze Googlesheet (toegankelijk voor leden) staat nog een artikel met meer uitleg over de hierboven beschreven zones
Zwemmen 

In onze clubtrainingen focussen we vooral op efficiënt leren zwemmen. De trainingsintensiteit varieert doorheen het jaar, maar het hoofddoel is efficiënter leren worden. Als je individueel gaat bijtrainen doe dan vooral aan afstandzwemmen (met in je achterhoofd de aangeleerde zwemtechniek).

In de zomerperiode hebben we tot 3 zwemtrainingen per week, want dan gaan we op vrijdagavond nog open-water-zwemmen in Maastricht.

Fietsen

Trainingsaccenten op de fiets liggen vooral in het leren rijden in groep, souplesse verhogen, beter leren klimmen (power) en leren intensiteitsblokken inschatten.

Lopen

De looptraining past zich aan naargelang de periodisering. De trainer communiceert dit regelmatig aan de groep. Ga je individueel bij trainen kies dan voor een korte Z1 training of een Z2 duurtraining met op het einde enkele strides.

Andere training

Atleten die werk dienen te maken van bvb lenigheid, stabiliteit, krachttraining of coördinatietraining doen dit in overleg met de clubtrainer of op individuele basis.