Fietsonderhoud na winterse trainingsritten :

Wie in deze tijden met de fiets op straat rijdt ziet er vaak uit gelijk een cyclocrosser op het einde van de race. De wegen zijn deze dagen zeer vuil en bijgevolg werpen de wielen al deze rommel omhoog.

Om langdurig te kunnen genieten van een goed werkende fiets is het belangrijk dat je deze goed onderhoud.

Na elke natte winterse fietsbeurt je fiets wassen is een kleine inspanning die je veel problemen (en centen) kan besparen. Afspuiten met een tuinslang is het gemakkelijkste. Gebruik GEEN hogedrukreiniger (ivm lagervet). Is het vuil na de training al aangedroogd, gebruik dan een spons en een zeepoplossing.

Reinig je frame en onderdelen van alle vuil en zout. Vooral die onderdelen zijn belangrijk … remhoeven, versnellingsapparaten, velgranden, ketting en tandwielen, …

Nadien met een vod je ketting goed proper (en droog) wrijven en opnieuw smeren met olie. Een vuile ketting smeren heeft geen zin … Ook de wieletjes van je achterversnelling even reinigen, je versnellingskabels nakijken op functionaliteit (vuil water loopt hier ook gemakkelijk in) en dubbel check je balhoofd (dat is waar je stuur aan de vork vastzit) op speling.

Om de zoveel tijd kan het geen kwaad om alle roterende onderdelen van een laagje smeersel te voorzien … maar dat is al meer voor de gevorderde fietskenner.

Ik weet dat je na een winterse fietstraining absoluut geen zin hebt om je fiets te reinigen … maar als je op voorhand alles klaar legt is dit op 5min afgewerkt en kun je zonder problemen je fiets terug gebruiken in de volgende trainingstocht.

.

536140_199223593535856_415274151_n