De laatste tijd melden er zich veel nieuwe triatleten aan bij ons team. Met nieuwe triatleten bedoel ik echt rookies, mensen die volledig nieuw zijn in de sport. Zij worden al vlug overdonderd door de complexiteit van triatlon, triatlontraining en de community er om heen. Vooral de atleten die een sterke motivatie hebben lopen snel verloren in deze wildernis. Ze zijn onwetend en – verstandig als ze zijn – gaan ze zich verdiepen in de informatie die beschikbaar is. Er is echter te veel informatie en er zijn te veel meningen in omloop. Tegenwoordig denkt iedereen dat hij/zij trainer kan zijn. Slechts weinig trainers hebben de fundamentele basiskennis over hoe het lichaam functioneert. Een typisch fenomeen van onze tijd … basis is niet nodig, enkel het specifieke weten is voldoende om van de toren te mogen blazen. Mis ! Versta me niet verkeerd, deze trainers mogen er ook zijn …

Ook al lopen er verschillende wegen naar Rome, dat wil niet zeggen dat we die ene versleten weg moeten blijven nemen die men 50 jaar geleden aangelegd heeft. Er zijn voldoende gloednieuwe paden beschikbaar. Deze nieuwe wegen brengen je veel sneller en veel veiliger in Rome !

Een kant en klare oplossing die voor iedereen loont bestaat niet. Iedereen heeft zijn eigen specifieke begeleiding nodig. Er zijn wel basisprincipes die voor iedereen lonen. Als beginneling heb je al een hele poos nodig om dit onder de knie te krijgen. Zullen we ze verder even overlopen ?

Even ter zijde … als je triatlon doet omwille van sociale erkenning of als leuke gezondheidswandeling, dan moet je niet verder lezen. Geniet gewoon van hetgeen je doet and have fun. Je moet als atleet goed weten waarom je dit doet. Wat drijft je ? Waarom deze opofferingen ? Triatlon is a way of life … klinkt cliché … maar is wel waar. Triatlon gooit je hele leven overhoop. Het hangt van jezelf af of dit positief of negatief uitdraait. Als het je lukt om balans (fysiek, mentaal, sociaal, werk, financieel, …) te houden dan ga je vooral van de positieve dingen kunnen profiteren.

Ok … je wilt dus het beste uit jezelf halen ? Wees welkom en lees verder. Talent heb je of heb je niet, maar de mentaliteit om het beste uit jezelf te halen kan iedereen aan de dag leggen. Hoe gaan we dat dan doen als we 3 sporten moeten trainen ? Wel krijg eerst de basisregels onder de knie vooraleer je met blitse trainingsprogramma’s gaat werken. Gooi niet meteen al je troeven op tafel. Be patient ! Take your time. Het is net zoals in een wielerwedstrijd … wacht lang genoeg als je een succesvolle aanval wilt inzetten. Veel atleten plafonneren al na één of twee jaar training. Te vlug te professioneel … en stagnatie zet zich in …

Hier de basisregeltjes die al vlug maanden tot jaren koest houden …

Als je dit allemaal onder de knie hebt ben je al heel sterk geworden als triatleet en mag je je klaar maken voor de volgende stap zoals gepersonaliseerde trainingsprogramma’s, optimaliseren van je materiaal, optimaliseren van wedstrijdspecifieke technieken (ow-swim, TT-bike, race flats, …). Hoe lang dit duurt hangt van individu per individu af. Zo heb ik momenteel de sterkste dame in mijn trainingsgroep zitten die ik in 20 jaar ooit gehad heb … en ze heeft nog geen enkel trainingsschema ontvangen. Als ik haar nu al trainingstechnisch ga manipuleren (lees trainen) dan komen we nooit op haar ware potentieel uit. Eerst een sterk fundament leggen en dan pas zaaien en oogsten.

NB : van duurtrainingen word je niet beter … duurtrainingen maken je efficiënter, maar niet beter of sterker. Maar daar hebben we het een andere keer over ;-)