Challenge Geraardsbergen: Ode aan de JTTL-groepstrainingen

Zondag 2 juli stonden teammaat Mark en mezelf aan de start van de Challenge Geraardsbergen. Deze LD zat vorig jaar nog bij Sportevents (1000/90/10) en maakte dit jaar voor het eerst deel uit van internationale Challenge Family als volwaardige 70.3 (1900/90/21). Dit resulteerde meteen in 615 starters (met oa 34 pro’s) over 29 nationaliteiten (zie ook http://challenge-geraardsbergen.be). Op de diverse sociale media zijn ondertussen tal van positieve reacties te vinden over dit topevent, zowel wat betreft organisatie, deelnemersveld, parcours, bevoorrading ed. Er kwam ook een samenvatting op Sporza – voor de geïnteresseerden, meeste info te vinden op https://www.facebook.com/ChallengeGeraardsbergen/.

Alvorens in te gaan op mijn eigen sportieve ervaring in Geraardsbergen, wil ik eerst teruggaan naar de groepstrainingen de voorbije 8 maanden. Onze club heeft al een paar jaar met trainer Ludo reeds 2 uitstekende zwemtrainingen per week. De fietstrainingen zijn ook van hoog niveau, deze winter zijn hier nog diverse rollentrainingen in groep bijgekomen (met video, alles er op en eraan). De echte kwaliteitsinjectie is dit seizoen echter gekomen bij de looptrainingen.

In november 2016 zijn we aan Industriepark/Sportoase in Tongeren de looptrainingen met een wit blad begonnen, het is te zeggen: eerst technisch goed lopen en dan pas intensiteit en volume. Onze coach Mario was o.a. een cursus in London gaan volgen en wilde dit seizoen vooral focussen op kwaliteit. Ter ondersteuning werd ook videomateriaal op de JTTL-drive gezet.

Eerste trainingen dus echte les in techniek, voorzichtige opbouw naar hogere intensiteit naar jaareinde, rustig aan na Nieuwjaar en verdere opbouw naar eerste pieken eind februari, begin maart. We kregen alle mogelijke varianten op het menu: sessies 300m, 1000, 2000, 3000, lange duurloop, recuperatieloop, en tot op vandaag ook  nog steeds permanente individuele coaching op looptechniek, de trainer laat er zijn eigen looptrainingen zelfs voor vallen.

Hoeveel keer heb ik niet moeten horen: “buik intrekken op 3/10, let op je voetlanding, armen zijn voor de stabiliteit, probeer grondcontacttijd te verminderen, lichtjes voorover buigen, benen verder naar achter uitduwen,…”.

Ik kon het eerst niet geloven: wij hebben toch allemaal loopervaring, moet ik nu op mijn 47ste nog mijn loopstijl veranderen ? De coach kon mij en de clubmaten echter overtuigen om vol te houden, we hadden vertrouwen in zijn werkwijze, ik heb dan ook geen enkele looptraining gemist (met uitz. van die 5 keer waar ik de voorziene groepstraining individueel ben gaan doen).

De resultaten spreken boekdelen: geen blessures, ontspannen loopgevoel en al meteen leuke looptijden op Kerstcorrida Meeuwen en de latere tri’s van mei en juni (Lac de l’eau d’heure, Caveman, Retie).

De grote test voor mij was op 2juli jl., de halve marathon binnen de tri 70.3 Geraardsbergen.

De wedstrijd kon ik starten met een fatsoenlijke zwemtijd van 35min over 1,9km. Een forse verbetering tov een jaar eerder in Geraardsbergen toen ik nog 21min zwom over 1km. Het fietsen was gevaarlijk met het natte wegdek en bochtig parcours, de Muur 2x defensief opgereden, gelukkig zonder af te stappen. Ook hier kon ik mijn tijd van vorig jaar op de 90km met een kwartier scherper stellen, net onder de 3h.

Na een rustige sanitaire stop in T2, kon ik relatief fris aan het looponderdeel beginnen. Ik zat meteen in het spoor van Tine Deckers, de latere winnares die aan haar laatste van de 3 ronden begon. We liepen samen rond de 4’15 en op de atletiekpiste ging ik haar voorbij. De  resterende kilometers van deze halve marathon kon ik ritme van 155bpm en pace rond de  4’15 verder aanhouden met maar 1 gedachte in mijn hoofd: onze groepstrainingen en techniek: “trek je buik in, buig voorover, let op je voeten, goed uitduwen, armen ontspannen,…”

Het resultaat mag er zijn: 1h28 of 49ste looptijd op 421 finishers, pro’s inbegrepen (algemeen 171ste in 5h13)

Mijn dank gaat dan ook uit naar de club, de coach en mijn trainingsmakkers zonder wie ik al die looptrainingen niet had kunnen volhouden.

Ik hoop ook onze (nieuwe) JTTL-ers te kunnen inspireren om maximaal op de looptrainingen aanwezig te zijn. Ik begon met triatlon in januari 2016 en het rendement dat we kunnen halen met 2 à 3 kwalitatieve looptrainingen over niet meer dan 40 loopkilometers per week, doet toch geweldig veel deugd.

Nico Haneca

7 juli 2017

orig-CGAG1230