Vorige week op stage kwam de vraag naar stabilisatietraining vaak terug … deze week ook even over dit onderwerp gediscussieerd op onze dinsdagloop.

Stabilisatietraining is al een tijde een ware hype. Is het nuttig ? Ja … als je je die ingeoefende stabiliteit kunt toepassen in je zwemmen, fietsen en lopen. Wat baat het om alle oefeningen mooi, sterk en gecontroleerd uit te voeren als je in je sportactiviteit jezelf niet attent maakt op een juiste bewegingsuitvoering ?

Stabilisatietraining is voor iedereen anders … iedere atleet heeft zijn eigen bewegingsprofiel en dient dus door een echte specialist geadviseerd te worden. Je gaat dan – op termijn – economischer bewegen waardoor je efficiënter wordt + minder risico op blessures hebt. Een “goede” stabilisatietrainer vinden is niet zo simpel … dat is echt vakmanschap. Kijk uit naar mensen die een professionele achtergrond hebben en die zich gespecialiseerd hebben in deze materie.

Maar voor je tijd/geld/energie in dit soort zaken gaat steken … probeer eerst eens te “voelen” hoe jij zwemt, fietst en loopt. Zwalp je door het water gelijk een slang ? Pomp je iedere helling je rug krom ? Zak je door je benen bij het lopen ?

Met een beetje bewustwording, een beetje feedback en een flinke dosis bereidwilligheid kun je al ver geraken om efficiënter te “triatlonnen”.

Een goede tip om aan je stabiliteit te werken = houdingstraining. Waak in je dagdagelijks leven over een juiste lichaamshouding, bvb aan je bureau, als je op de bus wacht, als je de trap opstapt, als je de afwas doet, als je in de auto zit, … Iedere minuut kun je gebruiken om stabiliteit te trainen.

Veel houdingsplezier !