Marathon 4 dummies

ed44700

chapter 1: Don’t race like this idiot

Mijn eerste marathon heb ik beëindigd in 2:55:56. Dit is een tijd waar veel mensen op voorhand voor tekenen. Maar deze “goede“ tijd kon beter gezien de tussentijden. Hieronder een grafiek met de tussentijden per kilometer. Verder ook nog de link naar de garmin activity voor wie meer informatie wilt.

https://connect.garmin.com/modern/activity/932846301#.ViYSBtRX11M.google

Eerste 12k op hartslag 170 gelopen. Dit was de bovengrens die ik in gedachten had. Elke kilometer liep ik net iets sneller dan de vorige. Omdat ik het gevoel had dat ik me moest inhouden, heb ik de hartslaggrens overboord gegooid. Mijn gevoel lag uiteindelijk 5 à 6 hartslagen hoger. Dit lijkt niet veel, maar hierdoor kon ik sneller lopen en van groep naar groep lopen (euforie alom). Rond kilometer 18 heb ik mij in benen gezet van iemand die rond de 3’48’’ liep, de ideale pacer dus. Elke 5 kilometer nam ik nog steeds een gel voor de bevoorrading en een slok isotone drank van de bevoorrading.

Een kilometer voor de magische 30K grens begint het tempo omlaag te gaan en voor ik het weet zit ik boven de 5’00”. De andere lopen me terug voorbij en des te sneller ik wil gaan, des te trager ik loop. De dijbenen voelen zeer zwaar aan en dempen niets meer. Het is alsof ik op blote voeten loop. Ik zie mijn geschatte aankomsttijd omhoog gaan en moet me nog haasten om voor de 3h aan te komen.

Mijn volgende marathon ga ik wijselijk constant *4’00” lopen tot de 30K. Daarna zien we wel.

*onder voorbehoud en afhankelijk van parcours, temperatuur, etc.