Ilumen 111 2016

Ilumen 111 is met zijn 100k fietsen ideaal voor triatleten met een voorliefde voor de fiets. Degene die minder fietsen blijven wijselijk weg of krijgen de deksel op neus. Vorig jaar nam ik deel voor de 1ste keer en werd ik langs alle kanten voorbijgestoken door sterke fietsers. Dit jaar zou het anders zijn! Ze steken me nog voorbij, maar toch al minder snel ;-)

Net zoals het weer verandert mijn wedstrijd tenue elke 5 minuten. Een half uur voor de start kijk ik nog naar de start van de dames. Zo’n start is altijd interessant voor straks zelf een goede startpositie te kiezen in het water. Helaas maak ik er niets uit op. Terwijl ik naar de wisselzone wandel, krijgen we een stortbui over ons heen. Hierdoor krijg ik mijn wetsuit toch moeilijk aan. Nadat we in het kanaal zijn gesprongen, is het nog wel wat wachten in het koude water. 13.33 sommigen hebben er veel zin in en nemen tiental meter voor de startlijn plaats. Het zwemmen was minder goed als vorig jaar. Desondanks ik dit jaar in het zwembad toch betere tijden zwem. Ik heb wel een aantal logische verklaringen, waar ik volgende keer rekening moet meehouden.

Het fietsonderdeel leg ik af met mijn nieuwe koersfiets. Een opzetstuur en speciale zadelbuis (positieve offset) zorgen voor een aerodynamischere positie. Ondertussen houd ik mijn hartslag tussen de 140-150hs. Wind in de rug is het rijden op een golf van vreugde, tegenwind is het vloeken. Tijdens het fietsen wordt ik nog vaak voorbij gestoken. Toch raar dat in een non-drafting het vaak in groepjes gebeurt.

Na 100k fietsen is het moment aangebroken voor mijn beter onderdeel. Het eerste stuk vals plat is moeilijk om een goed ritme te vinden. De 3 lokale ronden daarentegen zijn gedaan vooraleer ik het besef.

Ten slotte was ik ruim 21min sneller als vorig jaar. Dus was het zeker een geslaagde editie.

Bedankt aan de clubgenoten en talrijke supporters. Jullie maken een thuiswedstrijd toch altijd veel aangenamer.