Samen met voormalig ETL-lid Kurt Vannitsen heb ik in mei deelgenomen aan de IM 70.3 van Mallorca. We wilden deze wedstrijd meepikken in combinatie met een weekje fietsstage, want Mallorca is het fietsparadijs bij uitstek.

Zaterdagmorgen 30 april was het dan zover en vertrokken we richting Mallorca.

Een dag waar Kurt en ik lang naar uitgekeken hadden. Daar ontmoetten we in ons hotel ook enkele andere fietsvrienden die die week ook toevallig op stage waren. Het beloofde dus vooral een stevige fietsstage te worden. We hadden er zin in.

Met een tiental fietscollega’s hebben we die week samen het hele eiland doorgecruised. Elke dag opnieuw zeiden we tegen onszelf dat we het nu wat kalmer aan zullen doen om de krachten een beetje te sparen voor de wedstrijd, maar eenmaal warm gefietst en in goed gezelschap was er geen houden aan en werd er steeds harder gereden. Het was gewoon sterker dan onszelf!

Vrijdag 4 mei, de dag voor de wedstrijd hebben we een rustdag genomen en gingen we op verkenning naar het IM dorp Alcudia, een badplaats ten noorden van Palma. Daar hebben we onze fietsen geïnstalleerd, de briefing meegepikt en dan terug naar het hotel om nog wat te gaan rusten en vooral te carboloaden.

Zaterdag 5 mei, Raceday !!! We staan om 5 uur op, snel een stevig ontbijt achter de kiezen, de auto in en op weg naar de wedstrijd. Het regende pijpenstelen en het zag er ook naar uit dat dit geen buitje was.

Daar aangekomen hebben we onmiddellijk onze wetsuits aangetrokken, om toepasselijk door de gietende regen naar de start te gaan. Snel ons materiaal gecheckt en omstreeks 8u00 stonden we gereed aan de startbox.

Het was een rolling start, dat betekent dat we niet in massa starten maar ieder om de beurt. Het zwemgedeelte is één rechthoekige lus rond twee boeien.  Om 8u20 zijn Kurt en ik aan de beurt. We doken kort na elkaar het water in. Nu werd het menens.

Ondanks de toch wat woelige zee met een beperkt zicht door de dichte mist en de serieuze golven, ging het zwemmen me toch heel goed af. Door de rolling start win je ook een paar minuten omdat je meteen kan starten en niet eerst door de massa moet spartelen.  Eerst was het wat zoeken maar éénmaal dat ik mijn tempo gevonden had ging het redelijk vlot. Na 31m45s kwam ik uit het water. Ik was best tevreden tot nu toe.

Na de wissel sprong ik de fiets op om te starten aan het fietsgedeelte. Ik voelde al meteen dat ik toch wat tijd nodig had om in mijn ritme te komen. De zware trainingsweek had zijn tol geëist volgens mij. Door gebrek aan mijn tijdrijdersfiets hield ik toch een stevig tempo aan desondanks de serieuze kopwind in het eerste gedeelte. Het fietsparcours was grotendeels vlak met één lange en niet al te steile klim na 30km. Het klimmen ging verbazend vlot maar de afdalingen waren een ramp. Door de gietende regen was het wegdek spekglad geworden waarbij het vooral in de bochten uitkijken was.

Na 2u54m kwam ik (heelhuids) terug de wisselzone binnen. Het was zeker niet mijn beste tijd maar gezien de weersomstandigheden was ik toch tevreden.

Na de wissel begon ik aan het loopgedeelte. De eerste honderd meters van het parcours waren vrij lastig. De straten stonden immers blank van de regen en het was een weg banen door de plassen water.  Het lopen ging moeizaam in de eerste helft maar na 10 km ging het goed vooruit. Het was negatieve split met af en toe versnellingen naar het einde toe. Na een halve marathon in 1u35m kwam ik over de finish.

Na een helse race was mijn totaaltijd 5u11m28s. Ik ben 51ste in mijn age ranking en 315de algemeen. Ondanks dat de weergoden ons niet goed gezind waren was het toch een topwedstrijd. Ik kom hier zeker terug, maar dan om deel te nemen aan de IronMan Mallorca full distance.  Mallorca heeft zoveel troeven en heeft zijn naam als fietsparadijs zeker niet gestolen. Het verbaast me dat ik dit niet eerder heb ontdekt.

Kurt en ik hebben al afgesproken om er een traditie van te maken om jaarlijks samen deel te nemen aan één IM 70.3 event waar ook ter wereld of in Europa. We hebben ons fantastisch goed geamuseerd, goed getraind en hebben dus weer ééntje om van de lijst de schrappen.